среда, 3. децембар 2014.

KAKO SE PRAIVLNO STAVLJA PREZERVATIV! Ovo je veoma važna lekcija...

KADA I KAKO KORISTITI KONDOM?

Neophodno je koristiti kondom pri SVAKOM seksualnom odnosu! Nikada nemoj uptrebljavati isti kondom 2 puta. Kondom stavi kada je penis postigao erekciju, a pre bilo kakvog kontakta penisa i partnerovog tela. Ako sa analnog odnosa prelaziš na vaginalni, trebalo bi da promeniš kondom. Kondomi se oštećuju ako se ne čuvaju pravilno. Na njih mogu uticati i svetlost i toplota. Najbolje je ne koristiti kondom koji ti je bio u zadnjem džepu, novčaniku ili u pregradi u kolima. Pre otvaranja potisni kondom u jednu stranu kesice, a drugu, sada praznu, pažljivo otvori cepajuć joj ivicu. Nikada ne otvaraj kondom zubima! Treba paziti da se kondom ne ošteti noktima ili previše žustrim postupanjem. Proveri da su kesica i kondom u dobrom stanju i obrati pažnju na rok trajanja, koji mora pisati na kesici. Ako je rok prošao, nemoj koristiti taj kondom. Prisloni kondom na vrh penisa u erekciji i ako kondom nema rezervoar lagano uhvati vrh kondoma tako da ostaviš malo prostora za spermu da se u njemu sakupi. Istisni vazduh iz vrha kondoma jednom rukom a kondom navući drugom rukom.  Navuci kondom skroz do same baze penisa i izgladi (istisni) i najmanju količinu vazduha koja je ostala između kondoma i penisa jer  taj vazduh može usled trenja izazvati pucanje kondoma. Ako želiš da koristiš dodatni lubrikant, stavi ga na spoljašnju stranu kondoma i uvek koristi one lubrikante koji su na vodenoj osnovi jer će uljani lubrikanti oštetiti lateks.

Neki od najposećenijih unosa baze znanja

Kondomi su najcešće napravljeni ili od lateksa ili od poliuretana. Ako je moguće, trebalo bi da koristite kondome od lateksa jer su oni najefikasniji u zaštiti od virusa kao što je HIV, a i u najvećem broju zemalja njih je najlakše pronaći i kupiti. Kondomi se proizvode u razlicitim oblicima. Većina na vrhu ima mali rezervoar, mada postoje i oni koji  ga nemaju.  Kondomi mogu biti regularnog oblika (sa pravim stranama), anatomski prilagođeni (zaobljeni tik ispod glansa ili glave penisa) ili mogu biti komotniji u predelu glansa penisa.


To je gumeni disk koji se stavlja u vaginu kako bi se pokrilo ušće materice (cerviks) i sprečio prolazak spermatozoida. Pre stavljanja dijafragme potrebno je otići kod ginekologa,  da bi se odredila veličina dijafragme koja će se koristiti. Dijafragma se stavlja pola sata pre odnosa, a skida se posle 6 do 8 sati nakon seksualnog odnosa. Nakon toga se  sredstvo opere sapunom i vodom i može se ponovo koristi. Pre postavljanja, dijafragmu treba prekriti spermicidnom penom.

SIFILIS

Sifilis je polno prenosiva bolest, koja ako se ne leči, može izazvati opasna oštećenja nervnog sistema, srca ili mozga i na kraju čak dovesti do smrti. Na sreću, danas postoje lekovi uz pomoć kojih se sifilis uspešno leči. Sifilis uzrokuje bakterija sifilisa Treponema pallidum. Prenošenje bakterije sifilisa se uglavnom dešava tokom vaginalnog, analnog ili oralnog seksa.

ŠTA JE RIZIČNO PONAŠANJE?

Rizično ponašanje predstavlja svaku aktivnost koja može na neki način da ugrozi naše zdravlje. Zbog toga je seksualni odnos bez kondoma rizičan odnos jer je virus prisutan u telesnim tečnostima. Kontakt sa krvlju inficirane osobe je rizičan ukoliko omogucava virusu da pređe u telo druge osobe kroz posekotine i druge povrede na koži i sluzokoži.  Zbog toga je rizično ubosti se ili ubrizgati nešto iglom i/ili špricem koji su vec korišćeni.

KONDOM

Kondom je dostupno i visoko pouzdano sredstvo zaštite od neželjene trudnoće i polno prenosivih infekcija. Istovremeno,  kondom je i nešto intimno i lično, ali i nešto o čemu se, u doba epidemije HIV-a, govori na sve strane. Upotrebu kondoma treba ohrabrivati i učiniti prihvatljivijom, ali i obezbediti informacije o tome kako se pravilno koristi, kako bi imao efekta. Ako se pravilno upotrebljava u potpunosti je siguran. Da budeš sigurnan/ na u pouzdanost i kvalitet kondoma, uvek pre upotrebe proveri datum proizvodnje na pakovanju.


Нема коментара:

Постави коментар